Waarom wordt mijn zilver zwart?

Mijn zilveren sieraad verkleurd, hoe kan dat?

 

Even met de deur in huis…..

 Verkleuren en zwarte of grijze/bruinige aanslag op zilver wordt veroorzaakt door een externe chemische reactie van het zilver met een zwavel of een chloor houdende stof. Dit verkleuren heeft geen relatie met de kwaliteit van de samenstelling van het zilver dat is gebruikt bij de vervaardiging van sieraden die zijn gekeurd door Waarborg Holland. (bevat voor 92,5% puur zilver 925dz /  1e gehalte).

 De verkleuringen worden zoals gezegd veroorzaakt door een scheikundige reactie via de huid van de klant en/of door omgevingsfactoren. (denk bijvoorbeeld aan het chloor in zwembaden of uitlaatgassen in de buitenlucht.)

In de meeste gevallen gaat deze verkleuring  vrij geleidelijk en kan deze verwijderd worden met een zilverpoetsdoek.

In een aantal gevallen gaat het verkleuren snel. Meestal  wordt  de verkleuring dan veroorzaakt door stoffen uit of op de huid . (denk dan bijvoorbeeld aan bodylotion, parfum, zonnebrand crème of dergelijke stoffen.) Hoge buitentemperaturen versnellen dergelijke reacties.

In sommige gevallen worden dit soort verkleuringen ook veroorzaakt doordat u als drager, structureel bepaalde medicijnen gebruikt of zeer regelmatig een bepaald soort kruiden door uw eten doet, maar ook dan gaan de verkleuringen geleidelijk.

Dat de verkleuring er dan niet makkelijk af gaat, komt omdat het zilver zelf  verkleurd is.  De verkleurde laag kan er dan alleen af gehaald worden door te poetsen met zilver foam of het sieraad te laten polijsten op een polijst machine.

 Het blijft een lastig verhaal  uit te leggen, maar dit is wel de charme van zilver en het verschijnsel  hoort een beetje bij zilver.

 

Ik hoop dat u wat kunt met mijn misschien wat technische verhaal…

Previous article

Waardevolle Klanten!

Next article

Reparatie Tafelzilver